FAQ om ägg – allt du behöver veta
Den här sidan ger korta summeringar av det viktigaste du måste känna till kring ägg. Härifrån hänvisar jag vidare till andra sidor med mer och utförligare information om varje ämne. Bokmärk den här sidan - den uppdateras regelbundet!
Vad består ägg av?
Ägg består av två delar: äggvita och äggula. Äggvitan består mestadels av protein medan äggulan består av fett och kolesterol. Ägg innehåller även mycket vitaminer och mineraler. Runt ägget finns ett äggskal som består av kalcium.
Kan man äta äggskal?
Det är inte vanligt, men du kan äta äggskal om du först kokar skalen och sen rostar dem i ugnen. Äggskal är rika på kalcium och kan även användas till exempelvis komposten.
Så gör du ett kalciumpulver av äggskal.
Är det farligt för barn att äta ägg?
Nej, det är inte farligt för barn att äta ägg. Faktum är att barn bör introduceras till ägg tidigt i livet eftersom det minskar risken för äggallergi när de blir äldre. Precis som vuxna så ska barn äta måttlig mängd ägg, max 1 om dagen.
Varför är det olika färg på äggskalen?
Anledningen till att äggskalen har olika färg är för att de kommer från olika raser av hönor. Skalen kan exempelvis vara bruna, vita eller gulaktiga. Det är ingen skillnad på själva ägget - det är exakt samma på insidan oavsett skalets färg.
Hur många ägg kan man äta varje dag?
Om du är fullt frisk så kan du äta i princip hur många ägg du vill (inom rimliga gränser så klart). Ett, två, tre eller fyra ägg går fint för de absolut flesta. Tänk på att överkonsumtion kan göra att du mår dåligt, men det gäller i princip alla livsmedel.
När ska man inte äta ägg?
Om du har högt kolestorol, är diabetiker eller har en allergi mot äggprotein. Normalt är det ingen fara att äta ägg, men är du osäker ska du alltid konsultera läkare. Det gäller speciellt om du tar mediciner eller har en sjukdomshistoria som kan påverkas av ägg eller äggprotein.
Hur ska jag förvara ägg?
Förvara äggen svalt och mörkt med den spetsiga delen nedåt. Du kan förvara äggen i rumstemperatur, men då håller de inte lika längre som i kylskåpet. I svalare luft klarar sig ägg flera veckor efter bäst före-datumet. Läs allt om förvaring av ägg här.
Varför är vissa ägg små och andra stora?
Unga hönor lägger mindre ägg medan äldre hönor värper större ägg.
Hur mycket protein innehåller ägg?
Ägg innehåller 12,3 procent protein, eller cirka 7 gram i ett normalstort ägg. Merparten av proteinet finns i äggvitan.
Läs mer om protein i ägg här.
Hur mycket kalcium innehåller ägg?
Ägg innehåller ungefär 54 till 90 kalorier beroende på äggets storlek. När det är tillagat ändras mängden något, mellan 68 och 100 kalorier beroende på rätt och tillbehör.
Läs mer om kalcium i ägg här.
Hur många vitaminer innehåller ägg?
Ägg innehåller bland annat Vitamin A, B1/B2/B3/B6/B12, C, D, E och K. Störst andel är Vitamin B12 som i ett ägg är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget.
Vilka mineraler innehåller ägg?
Ägg innehåller selen, zink, fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magnesium och natrium. Störst andel står selen för med mer än 40 % av det rekommendera dagliga intaget.
Är ägg bra för träning?
Ägg passar utmärkt som tillägg till din vanliga kost när du tränar. Som livsmedel innehåller ägg en större mängd näringsämnen som protein, vilket är viktigt att få i sig vid träning. Speciellt om du bygger muskler så är protein ett viktigt tillskott för kroppen.
Kan man vara allergisk mot ägg?
Ja, det går att vara allergisk mot ägg och det är vanligt hos små barn som är under 5 år. Normalt växer man ifrån allergin under förskoleåldern.
Läs mer om äggallergi här.
Vilka är symptomen vid allergi mot ägg?
Bland symptomen finns kräkningar, magont, diarré, astma, utslag och i värsta fall andningssvårigheter. Symptomen kan visa sig minuter eller timmar efter intag av ägg.
Går det att ersätta ägg i mat?
Absolut! Ett sätt är att använda äggersättningspulver, aquafaba (spad från kikärtor), kikärtsmjöl, smulad tofu, linfrö och chiafrö.
Vad är man allergisk mot i ägg?
När man är äggallergiker så är det framför allt proteinet i äggvitan som man reagerar på. I vissa fall är det även proteinet i äggulan som kroppen inte klarar av.
Vilka gifter finns i ägg?
Ägg kan innehålla ämnen som dioxin, PFAS-kemikalier och PCB. Normalt är det mycket små mängder och du får generellt i dig mer av ämnena från andra livsmedel, vatten och luften än från ägg.
Läs mer om gifter i ägg här.
Är det mindre gifter i ekologiska ägg?
Larmrapporter från 2016 visade att ekologiska ägg hade upp till dubbelt så höga värden av dioxin som konventionella, icke-ekologiska ägg. Den mängden minskade dock kraftigt två år senare. Ingan nya rapporter om höga dioxinvärden finns idag.
Kokt ägg
Det perfekta, kokta ägget är en klassiker på middagsbordet. Äta med sked, skiva upp till mackan eller lägg i din sallad. Välj mellan löskokt, mellankokt eller hårdkokt. Det är busenkelt och ruskigt gott.
Våra tips: Så får du perfekt kokt ägg varje gång.
Stekt ägg
Stekt ägg fungerar lika bra tillsammans med bacon som till pyttipanna eller till din LCHF-diet om du föredrar det. Allt som behövs är en het panna, lite smör eller olja, och så klart ett ägg.
Läs mer om hur du steker ägg som ett proffs här
Pocherade ägg
Pocherade ägg är en klassiker som är lika god som den kan vara skrämmande att göra för nybörjare. Tacksamt nog är pocherade ägg busenkelt med lite övning. Vi har alla tipsen du behöver!
Läs om hur du gör pocherade ägg här.
Ägg Benedict
Ägg Benedict tar dina pocherade ägg till en ny nivå. Gör pocherade ägg, fixa en grymt god hollandaisesås och lägg på en skiva bröd med skinka. Det här är en rätt som är fantastisk till brunschen!
Så gör du ägg benedict snabbt och enkelt
Stekt ris med ägg
Gör en perfekt huvudrätt som fungerar i alla lägen med stekt ris med ägg. Inga konstigheter, bara god och nyttig mat. Den här rätten är grymt bra för dig som gärna kryddar maten lite extra!
Här är receptet på stekt ägg med ris