7 hälsofördelar med att äta ägg

Inledning

Ägg erbjuder stor variation i användning, alltifrån frukostsmörgåsen, som en proteinkälla till middagen, till mellanmål helt på egen hand. Men vilka hälsoeffekter kan vi förvänta oss av att konsumera ägg dagligen? Här presenterar vi alla hälsovinster som kan uppnås genom att äta stora mängder ägg.

Oavsett om du föredrar äggstanning, äggsmörgås, stekta eller kokta ägg, erbjuder ägg otaliga variationsmöjligheter. Det kanske inte alltid framstår som den mest lyxiga eller eleganta maträtten, men det är både smakfullt, ekonomiskt och hälsosamt, ett riktigt fynd för den som uppskattar det.

Att ägg är en utmärkt proteinkälla är allmänt känt, men det är färre som är medvetna om de andra hälsofördelar som kan uppnås genom daglig äggkonsumtion. Här presenterar vi sju andra positiva hälsovinster - som du kanske inte var medveten om.

7 hälsofördelar med ägg

1. Förbättrar hjärnhälsan

Ägg är rika på proteiner och innehåller en mängd viktiga vitaminer och mineraler som är avgörande för cellfunktionen i kroppen. Dessa celler bidrar till att hjärnan, nervsystemet, minnet och ämnesomsättningen kan bibehålla en normal funktion.

2. Förstärker energiproduktionen

Ägg innehåller också de vitaminer och mineraler som krävs för att generera den dagliga energi som behövs i kroppens celler. Inte så illa, eller hur?

3. Bidrar till ett starkt immunsystem

Vi har nu etablerat att ägg innehåller en mängd vitaminer och mineraler, men mer specifikt finns det även vitamin A, vitamin B12 och selen i ägg, som alla hjälper till att upprätthålla ett starkt immunförsvar.

4. Minskar risken för hjärtsjukdomar

Ägg innehåller också kolin, ett näringsämne som är viktigt för kroppen. Mer specifikt kan det hjälpa till att bryta ner skadliga ämnen i kroppen som är associerade med olika hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Hälsosam graviditet

Andra näringsämnen som finns i ägg kan vara viktiga att inta under en graviditet. De kan hjälpa till att förebygga medfödda funktionsnedsättningar såsom Spina Bifida, mer känt som ryggmärgsbråck.

6. Gynnar god syn

Du har kanske tidigare hört att blåbär är bra för synen, men det finns faktiskt vitaminer i ägg som också kan bidra till en god syn.

7. Fördelar för huden

Ägg innehåller en mängd vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som alla ger olika positiva hälsoeffekter. Slutligen kan dessa mineraler bidra till en frisk hud genom att motverka nedbrytning av vissa kroppsvävnader.

Är det säkert att äta ägg?

Ja, det är helt säkert att äta ägg. Åtminstone om du gör det i normal mängd. En internationell studie som stöds av Hjärt-Lungfonden visar exempelvis att det inte finns någon ökad risk för varken hjärtinfarkt eller stroke om du äter ägg dagligen.

Faktum är att studien istället visar att ett ägg om dagen bidrar med ett högt näringsinnehåll och energi. Det är positivt för alla hjärt-kärlsjuka och givetvis bidrar till bättre mående även för helt friska människor.

Studien baseras på konsumtion av ett ägg om dagen, vilket anses vara måttlig äggkonsumtion.

Salmonella

Det är mycket sällsynt med salmonella i svenska ägg. Vi har mycket strikta kontroller som regleras av myndigheter och risken att du drabbas är mycket liten.

Med det sagt så är risken inte obefintlig. Livsmedelsverket skriver på sin sajt att en stor mängd ägg återkallades i december 2022 och februari 2023 på grund av just salmonella.

Om du drabbas av salmonella så visas symptomen efter ett halvt till några dygn. Du upplever då diarré, magkramp, feber och ibland kräkningar. Har du ätit ägg kort innan du upplever ovanstående ska du uppsöka sjukvård och om salmonella bekräftas även rapportera det till Livsmedelsverket så att eventuella åtgärder kan göras hos äggproducenten. Spara äggkartongen.

Visste du?

Salmonella är en bakterie som drabbar både människor och djur. Bakterien finns främst i våra tarmar, men även i råvaror som inte tillagats ordentligt. Salmonellabakterier dör efter några sekunder i temperaturer över 65 grader celsius.

Källhänvisning: Livsmedelsverket

Kolesterol

För många är ägg tätt kopplat till kolesterol. Men visste du att det inte finns några bevis på att ägg bidrar till högt kolesterol i kroppen? Studier visar att det inte finns något samband mellan äggkonsumtion och hjärt-kärlhändelser, blodfettsrubbningar eller död. Det skriver Hjärt-Lungfonden på sin webbsajt.

Fett

Du kan vara lugn, ägg innehåller inga stora mängder fett. Faktum är att ägg av genomsnittlig storlek bara innehåller cirka 6 gram fett i äggulan.

Det kan jämföras med exempelvis hasselnötter där mer än hälften är fett, hela 63 gram av 100 gram!

Gammalt ägg

I bästa fall märker du inte något alls när du äter ett gammalt ägg. Har ägget precis börjat bli dåligt kan du uppleva en negativ smakförändring och dålig lukt.

Äter du ett ägg som har passerat sitt sista förbrukningsdatum så är risken att du drabbas av matförgiftning. Då kan du bli illamående, kräkas och få diarré.

För att undvika att äta gamla ägg kan du testa det med vattentricket innan det tillagas. Att lukta på det fungerar också. Är du osäker? Släng ägget.

Gifter och kemikalier

Visste du att ägg innehåller ett farligt ämne som heter dioxin, samt andra kemikalier? Nej, du behöver inte vara orolig då nivåerna antingen är mycket låga eller helt obefintliga, men det är ändå bra att läsa om riskerna.

Ägg innehåller ibland även PFAS-kemikalier och PCB, men precis som med dioxin så är det låga eller obefintliga nivåer. Det handlar helt enkelt om hur hönsen har fått i sig kemikalierna (ofta fiskfoder) och då i enskilda fall.

Dioxin, PFAS-kemikalier och PCB är alla farliga för männniskor. Vi får i oss dem i små mängder via annat matintag, vatten och i vissa fall från luften.

Läs allt om gifter och kemikalier i ägg här.

Är det säkert att äta råa ägg?

Ja, det är relativt säkert att äta råa ägg. Det är faktiskt väldigt vanligt inom exempelvis styrkelyftning och andra träningsmetoder. Med det sagt så bör du faktiskt tillaga dina ägg innan du äter dem. Det finns flera anledningar till varför.

Även om risken att drabbas av salmonella är liten så är den absolut inte obefintlig. Salmonellabakterier dör vid 65 grader celsius och därför ska du alltid koka eller steka äggen innan du äter dem.

Det finns även andra fördelar med att tillaga äggen. Visste du att tillagning av ägg gör att proteinet blir mer lättsmält för kroppen? Dessutom minskar upphettningen av äggvitan mängden “avidin”. Avidin är ett ämne som minskar kroppens upptag av “biotin”, vilket är mer känt som “vitamin B7”.

Frågor och svar om hälsofördelar med ägg

Vilka är hälsofördelarna med ägg?

Ägg är proteinrika och har många vitaminer och mineraler. Ägg är bra för energiproduktionen, bidrar till ditt immunförsvar och minskar risken för hjärtsjukdomar. De gynnar också din syn och har flera fördelar för att hålla din hud frisk.

Är det säkert att äta ägg?

Ja, det finns inga studier som pekar på att ägg är farliga att äta. De kan innehålla små mängder av dioxin, PFAS-kemikalier, PCB och annat i värsta fall. Men överlag finns inga stora risker med att äta måttliga mängder ägg.

Är det säkert att äta råa ägg?

Det är normalt säkert att äta råa ägg, men tänk på att det kan finnas salmonellabakterier som inte försvinner förrän du tillagar ägget (över 65 grader celcius, både koka och steka fungerar).

Hur många ägg kan man äta per dag?

Det finns inga regler för hur många ägg du kan äta per dag, men åtminstone en studie visar att ett ägg per dag är helt säkert. Det finns dock inget som säger att du inte kan äta två eller tre ägg per dag helt riskfritt. Tänk på att ägg kan innehålla dioxiner och andra ämnen som du inte vill ha i kroppen, så ät måttligt.

Finns salmonella i ägg?

Strikta regler och kontroller minimerar risken för salmonella i ägg, men den är inte helt obefintlig. Normalt kan du köpa och äta ägg från svenska butiker och gårdar utan risk för salmonellabakterier.

Kan jag få högt kolestrol från ägg?

Det finns inga studier som visar att risken för högt kolestorol ökar om man äter måttliga mängder ägg. Det är en myt att ägg har farliga mängder kolestorol.

Blir jag fet av att äta ägg?

Normalstora ägg innehåller bara cirka 6 gram fett i äggulan. Det är en mycket liten andel så du kan äta ägg helt utan risk för fettma eller för högt fettintag.