Äggskal är en utmärkt källa till kalcium. De är ungefär 95% kalciumkarbonat och kan enkelt förvandlas till ett kosttillskott. Följ dessa steg för att göra ditt eget kalciumtillskott från äggskal:
- Rengör äggskalen: När du använt ett ägg, skölj skalen väl under rinnande vatten för att ta bort eventuella äggrester. Du kan också koka dem i några minuter för extra sterilisering.
- Torka äggskalen: Lägg äggskalen på en bakplåt och ställ in i ugnen på låg värme (50-70°C) i cirka 10 minuter, eller tills de är helt torra. Du kan också låta skalen lufttorka.
- Mala äggskalen: Använd en kaffekvarn, matberedare eller mortel och stöt för att mala äggskalen till ett fint pulver.
- Förvara äggskalspulvret: Förvara pulvret i en lufttät behållare och förvara på en sval och torr plats.
För att använda, börja med att ta en halv tesked av pulvret per dag, blandat i mat eller dryck. Detta ger ungefär 400-500 milligram kalcium. Kontrollera dock med en läkare eller en näringsfysiolog innan du börjar ta någon form av kosttillskott, inklusive äggskalspulver, för att säkerställa att det är säkert för dig.
Så mycket kalcium ska du äta dagligen
Kalciumintaget varierar beroende på ålder, kön och specifika hälsotillstånd, såsom graviditet. Här är rekommenderade dagliga kalciumintag för olika grupper enligt Institute of Medicine i USA:
Barn
- Spädbarn 0-6 månader: 200 mg
- Spädbarn 7-12 månader 260 mg
- Barn 1-3 år: 700 mg
- Barn 4-8 år: 1,000 mg
- Barn och tonåringar 9-18 år: 1,300 mg
Vuxna
- Vuxna 19-50 år: 1,000 mg
- Män 51-70 år: 1,00 mg
- Kvinnor 51-70 år: 1,200mg
- Vuxna 71 år och äldre: 1,20 mg
- Gravida och ammande kvinnor under 8 år: 1,300 mg
- Gravida och ammande kvinnor 19-50 år: 1,00 mg
Källa till rekommendationerna kommer från Institute of Medicine i USA. Tänk på att det rekommenderade, dagliga intaget alltid är riktlinjer och inte definitiva siffror för alla. Konsulter alltid läkare om du är osäker.