Du betalar mer för gladare hönor
När du köper ägg så skiljer sig priset rejält mellan olika förpackningar – även om det är exakt samma mängd ägg. Anledningen är ofta att de billigare äggen varken är ekologiska eller KRAV-märkta.
Det finns bra anledningar till varför du vill betala extra för ägg som är ekologiska och KRAV-märkta. Framför allt handlar det om djurvården där de värpande hönorna har generellt bättre livsförhållanden.
Här är allt du måste veta om ekologiska ägg och KRAV-märkta ägg.
KRAV-märkta ägg
Reglerna för att få KRAV-märkningen är stränga. Äggproducenter som strävar efter den åtråvärda märkningen på förpackningarna måste bland annat uppfylla följande krav:
- Hönsen måste vara utomhus minst 12 timmar per dag under fyra sammanhängande månader, mellan maj och september.
- Hönsen måste ha gott om yta att röra sig på i stallet inomhus.
- Hönsen måste ha tillgång till rotfrukter eller hö som de kan picka i som tidsfördriv.
- Hönsen måste ha tillgång till riktig sand så att de kan ta sandband för att hålla fjädrarna fina.
Andra tydliga krav är att äggen måst ekomma från höns på svenska hönsgårdar och med krav på djurvälfärden. Deras foder ska vara ekologiskt producerad utan kemiska bekämpningsmedel. Dessutom måste hälften av fodret vara odlat på den egna hönsgården.
Läs mer om vad som gäller på den officiella KRAV-sajten.
Ekologiska ägg
En stor del av äggen som är ekologiska följer samma krav som för KRAV-märkta ägg. Det betyder att hönsen har bra förhållanden och att du inte riskerar främmande, kemiska medel i din mat (eller deras foder.)
De hönsgårdar som inte följer KRAV-reglerna fullt ut följer istället de EU-regler som gäller för ekologiska ägg. Det betyder att gårdarna inte har lika hårt regelverk att förhålla sig till, vilket betyder att djurhållningen inte nödvändigtvis är lika bra. Och det i sin tur betyder att gårdarna kan pressa ner priset på sina ägg.
Men du vet åtminstone att ekologiska ägg kommer från höns som får röra sig fritt i stallet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder. Det finns också ordentliga reden som de kan värpa i.
Du vet också att hönsen har möjlighet att vistas utomhus och att minst 95 procent av fodret är ekologiskt.
Skillnaden på ekologiska och KRAV-märkta ägg
Den praktiska skillnaden mellan ägg som är ekologiska och KRAV-märkta är inte speciellt stor. Rent praktiskt brukar gårdar som är godkända enligt reglerna för KRAV-märkning vara mer helhetstänkande. Bland annat arbetar de ofta förebyggande för minskad energiåtgång, bättre klimat och hälsosammare djur.
Mår alla frigående höns bra?
Nej, det är inte alla frigående höns som mår bra. Även om det står på förpackningen att äggen kommer från frigående höns så vet du inte hur många höns som finns på samma plats. För många höns på samma yta bidrar till fjäderplockning, kannabalism och andra problem för djurens hälsa.
Undantaget är om du kollar på KRAV-märkta ägg. För att få märkningen får det maximalt finnas sex hönor per kvadratmeter. Det minimerar risken för stress och skador på djuren.
Sämst är det för frigående höns som är inomhus eftersom de i värsta fall aldrig får se solljus och går runt i sin egen avföring hela dagarna. Bäst är det med frigående höns som får vara utomhus. Kolla noga vad som står på förpackningen.
Se upp med gifterna
Tack vare införandet av ekologiska och KRAV-märkta ägg så finns en liten risk att du får i dig gifter.
Anledningen är enkel: det går inte att skydda djur och natur från gifter i alla former. Och ibland letar de sig in i människor när gränsvärdena är högre än tillåtet.
Dioxin är ett ämne som finns i alla ägg, men som ska hålla sig på låga nivåer enligt uppskatta regelverk. PFAS-kemikalier ska inte finnas alls, men det har hänt att de hittats i ägg.
Läs allt om dioxiner, PFAS-kemikalier och vad de gör med din kropp här.