Förvara äggen rätt så håller de längre. Faktiskt mycket längre än du kanske anar. Ett korrekt förvarat, rått ägg håller sig friskt och ätbart flera veckor längre än vad bäst före-datumet påstår. Allt som krävs är att du vänder äggen rätt och håller rätt temperatur på luften.
Så ska du vända äggen
Det är viktigt att äggen är vända med den spetsiga delen nedåt när du förvarar dem.
Ett färskt ägg har sin äggula centrerad mitt i ägget. Gulan hålls på plats av två elastiska membran som töjs ut med äggets ålder. När den elastiska förmågan försämrats för mycket så flyttas gulan så att den är närmare botten.
Eftersom den lilla luftbubblan som finns inuti varje ägg alltid bildas i botten, den trubbiga delen, så förhindrar du att gulan kommer i kontakt med luften. Det minskar risken för kontaminering och hållbarheten ökar.
Så länge håller ett rättvänt ägg
Hållbarheten för ägg är mycket bra. Ett fullt friskt ägg som inte kontaminerats håller i upp till tre månader. Det skriver organisationen "Svenska ägg" på sin webbsajt.
Ofta står det på äggförpackningen att hållbarheten bara är 28 dagar. Det ska du dock inte lita på eftersom märkningen är där på grund av EU-lagstiftning som kräver det.
Upp till 8 månader med vattenglas
På webbsajten matkult.se står det att man förr i tiden använde ett ämne som kallas "vattenglas" som konserveringsmedel för ägg. Då kunde äggen hålla i extrema sex till åtta månader.
Vattenglas är inte ett glas med vatten. Då hade äggen aldrig hållit så länge. Istället är det natriumsilikat – ett pulver som var populärt på 1900-talets första hälft och som köptes på det lokala apoteket.
Pulvret rördes ut med vanligt vatten och hälldes i en kruka med råa ägg. När natriumsilikatet tillsammans med vattnet omsluter äggen så täpper lösningen till äggens porer så att de håller längre.
Ägg som varit i vattenglas kan inte kokas, då spricker de och blir helt oanvändbara. Däremot kan äggen användas på andra sätt i matlagning.
Så vet du om ägget är färskt
Okej, så äggen du har i kylskåpet har legat där lite längre än du hade önskat. En vecka längre än bäst före-datumet, och du är osäker på om de är ätbara.
Så hur kollar man om det är ett färskt ägg du håller i – utan att öppna skalet? Det bästa sättet är kanske vattentestet. Läs allt om hur du kollar här.