Recept – Ägg Benedict

Ägg Benedict Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska ägg FAQ om ägg

Vill du veta hur man gör en riktigt god och mättande "Ägg Benedict"? (eller Eggs Benedict som rätten heter på engelska). Här får du ett fantastiskt gott recept med alla ingredienser du behöver och instruktioner på hur du gör rätten. Det tar bara några minuter och med lite övning så fixar du en ägg benedict med perfekt resultat varje gång.

Tips: Ägg benedict är i grunden pocherade ägg med tillbehör. Så här gör du pocherade ägg.

Ingredienser

Mängd för 4 portioner

Pocherade ägg

  1. 4 ägg
  2. 1 l vatten
  3. 1 msk ättiksprit 12 %

Hollandaisesås

  1. 200 g smör
  2. 4 äggulor
  3. 3 msk vatten
  4. 1-2 msk citron, pressad
  5. salt och peppar
  6. cayennepeppar

Till servering

  1. 4 skivor formfranska
  2. 4 skivor rökt skinka
  3. krasse

Så tillagar du Ägg Benedict

1. Pocherade ägg

  • Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.
  • Låt det sedan sjuda.
  • Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
  • Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

2. Hollandaisesås

  • Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.
  • Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
  • Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.
  • Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
  • Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.

3. Servera

  • Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.
  • Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.

Ägg Benedict - en liten historielektion

Ägg Benedict är en traditionell amerikansk frukost- eller brunchrätt som består av två halvor av ett engelskt muffins, toppat med skinka eller bacon, pocherade ägg och en krämig hollandaisesås.

Det finns flera historier och teorier om ägg Benedicts ursprung, men den mest accepterade kommer från New York City i slutet av 1800-talet.

Enligt legenden led Commodore E.C. Benedict, en framstående Wall Street-bankir och båtbyggare, av en baksmälla en morgon 1894 och gick in på det berömda Delmonico's Restaurant i New York för att hitta en kur. Han bad kocken, Charles Ranhofer, att laga en unik rätt åt honom som inkluderade pocherade ägg, kanadensisk bacon, toast och en rik hollandaisesås. Rätten hade en omedelbar effekt på Benedicts baksmälla, och snart efteråt började Ranhofer servera rätten på Delmonico's som "Eggs a la Benedick".

Ett annat ursprung är föreslaget av familjen till Lemuel Benedict, en pensionerad Wall Street-mäklare. Enligt deras historia gick han in på Waldorf Hotel i New York 1894 med samma mål - att hitta en kur för sin baksmälla. Han beställde "skivade toast, pocherade ägg, knaprig bacon och en klick hollandaisesås." Oscar Tschirky, maitre d'hotel som senare skulle bli känd som Oscar of the Waldorf, var så imponerad av Benedicts beställning att han la till rätten till frukost- och lunchmenyn men ersatte toast med engelska muffins och bacon med rökt skinka.

Även om det är omöjligt att säkerställa vilken av dessa historier som är sann, fortsätter ägg Benedict att vara en populär och älskad maträtt på frukost- och brunchmenyer runt om i världen.