Länderna där man äter mest ägg

Äggskal Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska ägg FAQ om ägg

Ägg är en jämförelsevis billig och populära källa till protein. Det produceras miljarder ägg varje år och i Sverige så äter vi ungefär 70 miljoner ägg bara under påskveckan.

Även om vi är riktigt glada för ägg i Sverige så hamnar vi faktiskt ganska långt ner på listan över de länder där man äter mest av den ovala godbiten. Vilket land som toppar listan varierar från år till år.

Flest ägg äts i Mexiko

Den senaste uppgiften från 2023 är att invånarna i Mexiko äter mest ägg i hela världen – hela 380 ägg per person och år. Mer än 50 procent mer än vi svenskar.

Tidigare uppgifter från 2021 pekade på ännu högre konsumtion i Mexiko. Då rapporterade "National Poultry Producers Association" att invånarna åt hela 409 ägg per person och år.

Webbsajten wattagnet.com säger att anledningen till den höga konsumtionen kan tillskrivas två anledningar: COVID-19 och högre priser på kött i landet.

Med en pandemi som svepte genom landet var det enklare och säkrare att tillaga äggrätter i hemmet. Det var en praktisk proteinkälla som var enklare att skaffa och billigare att äta under pandemin.

Länderna där man äter mest ägg (per år)

Källa: IEC data 2020

Hur mycket ägg äts i Sverige?

Vi äter i genomsnitt 247 ägg per person och år i Sverige. Det motsvarar en vikt på 15,5 kg!

Merparten av äggen kommer från de cirka 8,6 miljoner höns som finns i vårt avlånga land. En liten del kommer från exempelvis Danmark som också har stor produktion av ägg.

Visste du att vi i genomsnitt äter 5,3 ägg varje vecka?

Enligt en undersökning (från 2022) utförd av Svenska Ägg så äter 86 procent av de tillfrågade ägg varje vecka. Och 8 av 10 tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma.

Samma studie visar att de som tränar regelbundet (35-44 år) äter fler ägg än genomsnittet och det är mer populärt med ägg i hemmet än bröd, pasta, mjölk, ris och potatis.

82 pocent av de tillfrågade i undersökningen anser att ägg är proteinrika.

73 procent av de tillfrågade anser att ägg är ett säkert livsmedel. Och visst är ägg säkert för de absolut flesta, men visst du att det kan förekomma gifter och kemikalier i ägg?

Källhänvisningar