Gifterna att se upp med i ägg
Ägg är en naturlig och näringsrik livsmedelskälla som konsumeras över hela världen. De är rika på protein, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till en värdefull del av en hälsosam kost.
Men samtidigt som ägg bidrar till en balanserad näring, kan de också utgöra en potentiell risk. De kan vara en oavsiktlig behållare för olika typer av gifter, inklusive tungmetaller och kemiska föroreningar, beroende på miljön där hönorna föds upp och vilken kost de matas med.
Här lyfter jag fram riskerna med de gifter som har hittats i ägg och som konsumeras av oss människor – även i ekologiska och KRAV-märkta ägg.
Dioxin
Dioxin är en grupp kemiska föreningar som tillhör klorbensenfamiljen. Det finns flera olika typer av dioxiner, men den mest kända och giftiga är 2,3,7,8-tetraklordibensodioxin (TCDD). Dioxiner bildas som biprodukter vid förbränning av organiska material, särskilt vid industribaserad förbränning av sopor, avfall, kemikalier och vissa typer av industriella processer.
Dioxiner är giftiga för människor och djur eftersom de är persistenta i miljön, bioackumuleras i näringskedjor och är kemiskt stabila. De kan spridas över stora områden genom luft, vatten och föda. Människor kan exponeras för dioxiner genom att andas in förorenad luft, konsumera kontaminerad mat och vatten eller genom direkt hudkontakt med förorenade ytor.
Långvarig eller hög exponering för dioxiner kan vara skadlig för hälsan. Dioxiner är cancerogena och kan påverka immunsystemet, hormonella systemet och reproduktionssystemet. De kan också orsaka skador på levern och nervsystemet samt påverka tillväxt och utveckling hos barn.
För att minska dioxinföroreningarna vid källan har många länder infört strikta regler och riktlinjer för industriella utsläpp och avfallshantering. Livsmedelsmyndigheter övervakar också regelbundet nivåerna av dioxiner i mat för att säkerställa att de inte överskrider säkra gränsvärden. Genom att vara medveten om möjliga exponeringskällor och vidta åtgärder för att minska riskerna kan man bidra till att skydda hälsan från dioxinförgiftning.
Snabbfakta: Dioxin
- Dioxin är ett vanligt miljögift som finns i ägg och andra livsmedel
- Introduceras till höns framför allt via fodret, exempelvis fiskmjöl
- Ägg är en mycket liten dioxin-spridare i förhållande till annan mat
Läs mer om dioxiner på Livsmedelsverkets webbsajt.
PFAS-kemikalier
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Det är en grupp kemikalier som är kända för sin unika förmåga att vara vatten- och fettavvisande, samt ha en hög kemisk stabilitet. PFAS-kemikalier har använts i en rad olika industriella och kommersiella tillämpningar på grund av dessa egenskaper.
De vanligaste typerna av PFAS inkluderar perfluoroktansulfonsyra (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA). Dessa kemikalier har använts i produktionen av bland annat teflonbeläggningar, brandsläckningsskum, impregnering av textilier och papper samt i vissa elektroniska produkter.
En av de mest oroande egenskaperna hos PFAS-kemikalier är deras persistens i miljön, vilket innebär att de bryts ner mycket långsamt. Detta har resulterat i att PFAS har ackumulerats i mark, vatten och organismer över hela världen, inklusive människor. PFAS har även påträffats i dricksvatten och livsmedel på grund av läckage från industrianläggningar och avloppsreningsverk.
Forskning har visat att PFAS-kemikalier kan vara skadliga för människors hälsa. De kan vara cancerframkallande och påverka immunsystemet, hormonella systemet, levern och reproduktionssystemet. Vissa PFAS har visat sig vara persistenta och bioackumulerande, vilket innebär att de kan ansamlas i kroppen över tiden.
På grund av farorna med PFAS-kemikalier har flera länder och organisationer vidtagit åtgärder för att begränsa deras användning och minska exponeringen. Regleringar har införts för att begränsa användningen av vissa PFAS och för att kontrollera utsläppen från industrier. Forskning och utveckling av icke-PFAS-alternativ för kommersiella tillämpningar pågår också för att minska beroendet av dessa skadliga kemikalier.
Snabbfakta: PFAS-kemikalier
- PFAS-kemikalier finns överallt i miljön eftersom de är svåra att bryta ner
- Mängden vi får i oss via mat och luft ger normalt inga hälsoproblem då mängderna är så små
- Det finns gemensamma gränsvärden inom EU om hur mycket PFAS-kemikalier som får finnas i mat och vatten
Läs mer om PFAS-kemikalier på Livsmedelsverkets webbsajt.
PCB
Polychlorinated biphenyls (PCB) är en grupp kemikalier som består av 209 olika molekyler, eller "kongenerer". De är kända för sin termiska stabilitet, kemiska resistens och elektriska isolerande egenskaper, vilket gör dem mycket användbara inom en rad industriella applikationer, inklusive som kylmedel i transformatorer, som smörjmedel, och i vissa typer av elektriska utrustningar.
PCB-produktionen började på 1920-talet och nådde sin topp under 1970-talet. På grund av dess potentiellt skadliga effekter på miljö och hälsa, särskilt som en persistent organisk förorening (POP) som kan ackumuleras i levande organismer och matkedjor, förbjöds PCB i många länder på 1970- och 1980-talet.
Exponering för PCB kan orsaka en rad hälsoeffekter, inklusive cancer, immun- och reproduktionsstörningar, och neurologiska problem. Även om produktionen av nya PCB har upphört, fortsätter de att vara ett miljöproblem på grund av sin stabilitet och förmåga att bioackumuleras. De kan finnas i miljön, inklusive i mark, vatten och luft, samt i vissa typer av mat, inklusive fisk och skaldjur, mjölk och ägg.
Snabbfakta: PCB
- Människor får i sig PCB främst via matintag – framför allt när vi äter fisk
- Vissa typer av PCB är jämförbara med dioxiner och kallas "dioxin-lika PCB"
- PCB är ett förbjudet ämne i Sverige och får inte användas i nya produkter
Läs mer om PCB på Naturvardsverkets webbsajt.
Rapporter kring gifter i svenska och danska ägg
PFAS-kemikalier i danska eko-ägg
I februari 2023 rapporterade Aftonbladet att danska Livsmedelsverket varnade för höga halfter av PFAS-kemikalier i ekologiska ägg.
Anledningen till de höga halterna kunde härledas till fiskfodret som hönsen fick på sina gårdar. Även svenska gårdar använder fiskfoder till sina värphöns, men det är inte samma som danska gårdar ger.
Svenska gårdar använder inte fiskmjöl från Östersjufisk, av just anledningen att det finns större risk för PFAS-kemikalier i den produkten.
Äntligen mindre gift i ekoägg
Efter initiala rapporter 2016 från Livsmedelsverket om höga halter av dioxin och PCB i svenska ekoägg så arbetade äggbranschen aktivt för att minska mängderna.
Två år senare rapporterar Aftonbladet att framförallt dioxinet minskat kraftigt i svenska ekoägg. Dock visade det sig att ekologiska ägg fortfarande hade dubbelt så höga halter (!) med dioxin jämfört med konventionella, icke-ekologiska ägg.
Frågor och svar om gifter i ägg
Finns gifter och kemikalier i ägg?
Ja, det finns en viss mängd gifter och kemikalier i ägg. Bland annat dioxin. Mängden beror bland annat på vilket foder som ges till hönsen. I normalfallet är mängden gifter och kemikaler under tillåtna gränsvärden. Oftast får du i dig mer gifter och kemikalier från annan mat och vatten än från ägg.
Dioxin är samlingsnamnet för alla kemiska föreningar inom klorbensenfamiljen. Den mest omtalade varianten är tetraklordibensodioxin (TCDD). Dioxiner är normalt giftiga för människor eftersom de är cancerogena och påverkar immunförsvaret, hormonerna och reproduktionssystemet. Dioxiner får vi i oss från luft, vatten och mat.
PFAS-kemikalier är en vatten- och fettavvisande substans som används inom industrier. Två vanliga PFAS-kemikalier är perfluoroktansulfonsyra (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA) som använts till teflon och textilimpregnering. PFAS-kemikalier är farliga för människor då de är cancerframkallande, påverkar hormoner och reproduktionssystemet.
PCB är en förkortning för "Polychlorinated biphenyls" och är samlingsnamnet för en grupp kongenerer. PCB används bland annat i kylmedel och smörjmedel, och är farliga för människor. PCB får inte längre användas då det är cancerframkallande, stör immunförsvaret och påverkar reproduktionssystemet. Vi får i oss kongenerna via mat, luft, vatten och från marken.