Introduktion
Hemmagjord potatismos är riktigt gott, men det går att förbättra receptet med ett ägg så att blir ännu bättre. Det är inte svårare än att göra vanlig potatismos – bara lägg till ett helt ägg när du vispar ner mjölken. Här är ett superbra recept.
Ingredienser
För att laga potatismos med ägg så behöver du potatis, mjölk, smör, ägg och salt. Har du matsoda hemma kan du använda en nypa för lite fluffigare mos.
Börja med att värma mjölken. Den ska inte koka, bara bli varm. Smöret ska vara osmält. Det smälter när du lägger det i den varma blandningen.
Kom ihåg: Använd handkraft och INTE en elvisp – då slipper du att potatismoset blir klistrigt.
Här är alla ingredienser du behöver med mått för 2, 4, 6, 8 och 10 portioner.
Ingredienser | 2 port | 4 port | 6 port | 8 port | 10 port |
---|---|---|---|---|---|
Potatis | 0,3 kg | 0,7 kg | 1 kg | 1,3 kg | 1,7 kg |
Varm mjölk | 0,7 dl | 1,3 dl | 2 dl | 2,7 dl | 3,3 dl |
Smör | 17 g | 33 g | 50 g | 67 g | 83 g |
Ägg | 0,3 st | 0,7 st | 1 st | 1,3 st | 1,7 st |
Matsoda | En nypa | En nypa | En nypa | En nypa | En nypa |
Salt | Efter smak | Efter smak | Efter smak | Efter smak | Efter smak |
Så gör du moset
- Skala och koka potatisen
- Stampa potatisen eller vispa sönder den
- Valfritt: Tillsätt en nypa matsoda
- Lägg till mjölken och knäck i ett helt ägg
- Vispa ordentligt
- Tillsätt smöret och låt det smälta
- Rör om så att allt blandas och krydda
Tips när du gör potatismos
Därför blir potatismosen klistrig
Rädd för att potatismosen ska bli så där otrevligt klistrig? Använd handkraft istället för en elvisp. När moset blandas för snabbt gör stärkelsen i potatisen att det blir klistrigt. Om du har en handpress eller visp så blir moset istället fluffigt.
Krämigare potatismos
Om du vill att potatismoset ska få en lite krämigare karaktär istället för att vara fluffigt, då ersätter du mjölken med vispgrädde istället. Det ger en helt annan karaktär som är minst lika god, men samtidigt extra följsam.
Potatismos ska ha mjölig potatis
När du gör potatismos ska den helst vara mjölig. Exempel på goda, mjöliga potatisar är King Edward, mandelpotatis, Rosamunda, Red Baron, Blå Kongo och Porvita. Du kan så klart använda vanlig, fast potatis också med bra resultat. Men! Mjölig är bäst till mos, puré och soppa.
Krydda lite extra
Salt i all ära, men vill du få potatismosen att bli extra god måste du kolla vidare i kryddskåpet. Två favoriter är nymalen vitpeppar och muskotnöt som båda ger bra smak till potatismosen. Tillsätt samtidigt som du saltar.