Potatismos med ägg (recept och tips)

Potatismos Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska ägg FAQ om ägg Recept

Introduktion

Hemmagjord potatismos är riktigt gott, men det går att förbättra receptet med ett ägg så att blir ännu bättre. Det är inte svårare än att göra vanlig potatismos – bara lägg till ett helt ägg när du vispar ner mjölken. Här är ett superbra recept.

Ingredienser

För att laga potatismos med ägg så behöver du potatis, mjölk, smör, ägg och salt. Har du matsoda hemma kan du använda en nypa för lite fluffigare mos.

Börja med att värma mjölken. Den ska inte koka, bara bli varm. Smöret ska vara osmält. Det smälter när du lägger det i den varma blandningen.

Kom ihåg: Använd handkraft och INTE en elvisp – då slipper du att potatismoset blir klistrigt.

Här är alla ingredienser du behöver med mått för 2, 4, 6, 8 och 10 portioner.

Ingredienser 2 port 4 port 6 port 8 port 10 port
Potatis 0,3 kg 0,7 kg 1 kg 1,3 kg 1,7 kg
Varm mjölk 0,7 dl 1,3 dl 2 dl 2,7 dl 3,3 dl
Smör 17 g 33 g 50 g 67 g 83 g
Ägg 0,3 st 0,7 st 1 st 1,3 st 1,7 st
Matsoda En nypa En nypa En nypa En nypa En nypa
Salt Efter smak Efter smak Efter smak Efter smak Efter smak

Så gör du moset

  • Skala och koka potatisen
  • Stampa potatisen eller vispa sönder den
  • Valfritt: Tillsätt en nypa matsoda
  • Lägg till mjölken och knäck i ett helt ägg
  • Vispa ordentligt
  • Tillsätt smöret och låt det smälta
  • Rör om så att allt blandas och krydda

Tips när du gör potatismos

Därför blir potatismosen klistrig

Rädd för att potatismosen ska bli så där otrevligt klistrig? Använd handkraft istället för en elvisp. När moset blandas för snabbt gör stärkelsen i potatisen att det blir klistrigt. Om du har en handpress eller visp så blir moset istället fluffigt.

Krämigare potatismos

Om du vill att potatismoset ska få en lite krämigare karaktär istället för att vara fluffigt, då ersätter du mjölken med vispgrädde istället. Det ger en helt annan karaktär som är minst lika god, men samtidigt extra följsam.

Potatismos ska ha mjölig potatis

När du gör potatismos ska den helst vara mjölig. Exempel på goda, mjöliga potatisar är King Edward, mandelpotatis, Rosamunda, Red Baron, Blå Kongo och Porvita. Du kan så klart använda vanlig, fast potatis också med bra resultat. Men! Mjölig är bäst till mos, puré och soppa.

Krydda lite extra

Salt i all ära, men vill du få potatismosen att bli extra god måste du kolla vidare i kryddskåpet. Två favoriter är nymalen vitpeppar och muskotnöt som båda ger bra smak till potatismosen. Tillsätt samtidigt som du saltar.