Amerikanska pannkakor utan ägg (recept)

Chokladmuffins Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska ägg FAQ om ägg Recept

Introduktion

Det är busenkelt att laga amerikanska pannkakor utan ägg och mjölk. Med bara sex ingredienser så får du riktigt goda pannkakor som är både veganska och snabblagade – perfekt för tillfällen när du har ont om tid men vill äta något riktigt smarrigt till exempelvis frukost.

Amerikanska pannkakor med chokladsås

Ingredienser

För att laga amerikanska pannkakor utan ägg så behöver du margarin, vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker och mjölk. Du toppar dina pannkakor med exempelvis lönnsirap, färska bär och glass.

Tänk på att du kan kombinera lite som du vill beroende på dina preferenser. Är du vegan så använder du mjölkfritt margarin och sojamjölk, men du kan lika gärna använda riktigt smör och vanlig mjölk om du föredrar det.

Här är alla ingredienser du behöver med mått för 2, 4, 6, 8 och 10 portioner.

Ingredienser 2 port 4 port 6 port 8 port 10 port
Mjölkfritt margarin 1 msk 2 msk 3 msk 4 msk 5 msk
vetemjöl 1,25 dl 2,5 dl 3,75 dl 5 dl 6,25 dl
bakpulver 1,5 tsk 3 tsk 4,5 tsk 6 tsk 7,5 tsk
salt 1/4 tsk 1/2 tsk 3/4 tsk 1 tsk 1,25 tsk
strösocker 1/2 msk 1 msk 1,5 msk 2 msk 2,5 msk
sojamjölk 1,5 dl 3 dl 4,5 dl 6 dl 7,5 dl

Så gör du smeten

  • Smält margarinet eller smöret och låt det svalna.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
  • Häll i hälften av sojamjölken eller mölken. Vispa ihop till en jämn smet.
  • Tillsätt resten av mjölken och vispa. Rör tillsist ner det smälta margarinet eller smöret.

Tips när du gör smeten

  1. Sikta mjölket så minskar du risken för en klumpig och ojämn smet.
  2. Se till att smeten är rejält tjock och krämig, då blir pannkakorna tjocka på stekpannan
  3. Använd kärnmjölk i smeten så blir pannkakorna fluffigare och smakar mer
  4. Låt smeten vila i cirka 10-15 minuter innan du steker pannkakorna, då hinner vätskan dra åt sig och du får en krämigare smet
  5. Om du värmer mjölken lite innan du häller den i smeten så minskar du risken för klumpar

Grädda pannkakorna

  • Hetta upp en stekpanna och lägg i en liten klick med margarin eller smör.
  • Klicka ut smeten i jämnstora plättar på stekpannan. Lämna lite mellanrum mellan varje klick.
  • Stek på medelhög värme. När första sidan är gyllenbrun så vänder du dem. När båda sidorna är gyllenbruna och insidan är fast så är de klara.
Amerikanska pannkakor med lönnsirap

Topping till pannkakorna

Det är brukligt att äta amerikanska pannkakor med lönnsirap och färska bär. Eller varför inte lite glass eller grädde?

Skillnaden på amerikanska pannkakor och vanliga

Den största skillnaden är att amerikanska pannkakor oftast har bakpulver i smeten. Det gör att pannkakorna blir något tjockare än de vanliga, svenska pannkakorna. Dessutom har man ofta lönnsirap på de amerikanska och det är inte ovanligt att de äts tillsammans med krov och ägg.