Koka ägg

Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska & KRAV FAQ om ägg Recept

Koka det perfekta ägget – så gör du

Att koka det perfekta ägget är lättare än många tror. Det krävs knappt någon övning.

Allt du behöver veta är storleken på ägget och hur lång tid det måste ligga i vattnet. Och givetvis måste du veta hur du föredrar resultatet: hårdkokt, krämig insida eller lättkokt.

Här tipsar vi om hur du får det perfekta ägget med en kastrull, några ägg och lite vatten.

Koka ägg från kokande vatten

  • Koka upp vatten i en kastrull.
  • Lägg äggen försiktigt med hjälp av en sked i kokande vatten. Vattnet ska precis täcka äggen.
  • Sjud äggen ca 7 min för löskokt ägg, ca 9 min för mjukkokt och ca 11 min för hårdkokt ägg.
  • Spola äggen i kallt vatten någon minut innan de serveras så att kokningen avstannar.

Koka ägg från kallt vatten

  • Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen. Låt koka upp utan lock.
  • Sjud äggen ca 2 min för löskokt ägg, ca 5 min för mjukkokt och ca 8 min för hårdkokt ägg.
  • Spola äggen i kallt vatten någon minut innan de serveras så att kokningen avstannar.

Koka ägg från sjudande eller kallt vatten – vad är bäst?

Du får bäst resultat om du lägger äggen i sjudande vatten direkt från början.

Anledningen är att du mycket enklare förstår hur lång tid äggen ska ligga i vattnet tills de är klara.

Om du lägger äggen i kallt vatten så tar det olika lång tid att koka upp till rätt temperatur beroende på vilken spis du har, hur stor grytan är och hur mycket vatten som finns i grytan.

Sjudande vatten gör också att du får en jämn och fin tillagning med lägre risk för överkokning eller underkokning.

Varför ska man inte lägga ägg i kokande vatten?

En vanlig fråga på Google är varför man inte ska lägga ägg i kokande vatten.

Svaret på den frågan är: jo, du kan visst lägga ägg i varmt vatten, men däremot inte kokande. Då riskerar äggen att spricka. Istället ska vattnet sjuda vilket ger rätt temperatur för att koka ägg, men utan att det stormkokar.

Löskokt

  1. Litet ägg, under 50 g
    6 minuter
  2. Medelstort ägg, ca 60 g
    7 minuter
  3. Stort ägg, över 70 g
    8 minuter

Mjukkokt

  1. Litet ägg, under 50 g
    8 minuter
  2. Medelstort ägg, ca 60 g
    9 minuter
  3. Stort ägg, över 70 g
    10 minuter

Hårdkokt

  1. Litet ägg, under 50 g
    10 minuter
  2. Medelstort ägg, ca 60 g
    11 minuter
  3. Stort ägg, över 70 g
    12 minuter

Därför ska vattnet aldrig stormkoka

För det första kan ett för högt vattentryck orsaka att äggen spricker, eftersom det ökade trycket kan orsaka att skalens yta går sönder. För det andra kan vattnet som stormkokar vara för turbulent, vilket kan orsaka att äggen kolliderar med varandra och med kastrullen, vilket kan också orsaka sprickor i skalet.

För att få ett perfekt kokt ägg rekommenderas att man låter vattnet sjuda på låg värme. På så sätt får äggen en jämn och stabil värmebehandling utan att riskera att spricka eller att bli ojämnt kokta.

Lägg äggen i kallt vatten när de är klara

Så fort äggen är klara så ska du lägga dem i kallt vatten.

Anledningen är att det stoppar kokningsprocessen så att äggen inte blir överkokta.

Enklast är så klart att dra kastrullen av plattan, hälla av det varma vattnet och fylla på med kallt vatten.

Effektivast är om du har förberett en skål med kallt vatten och iskuber, men det är inte nödvändigt.

Kallt vatten gör också att äggen är lättare att skala.

Hur länge ska äggen ligga i kallt vatten?

Planerar du att äta dem direkt så ska de vara i vattnet cirka 2 minuter. Då är de svala nog att äta, men med en varm insida.

Vill du att äggen ska vara lättare att skala måste de ligga i vattnet ungefär 10 minuter.

Äggkokare är det säkrare alternativet

Om du kokar ägg ofta och mycket så är äggkokare det bättre alternativet. Fördelen är att du får perfekt resultat varje gång och riskerar aldrig att torrkoka i kastrullen om du råkar glömma bort vad som står på spisen.

Äggkokare är billiga, enkla att använda och mycket praktiska – men de är inte nödvändiga för ett bra resultat. Däremot förenklar de äggkokningen för en jämförelsevis liten kostnad.

Du får betala runt 100 kronor till 200 kronor för de populäraste modellerna på marknaden idag. Här är de tre toppmodellerna på Prisjakt idag:

Listan hämtades från Prisjakt den 30 april 2023. Se alla äggkokare på Prisjakt.

Koka och steka ägg i airfryer

Så kokar du ägg i airfryern

Det är enkelt att koka ägg i din airfryer. Så här gör du:

Förvärm din airfryer till cirka 135°-150° celcius.

Placera alla äggen i airfryerns korg. Tänk på att det måste finnas utrymme mellan äggen för bästa resultat.

Luftfritera äggen enligt följande tider:

  1. Löskokt: 9 till 11 minuter
  2. Mjukkokt: 12 till 13 minuter
  3. Hårdkokt: 13 till 15 minuter

När äggen är färdiga lyfter du genast ur dem från airfryern och placerar dem i kallt vatten. Låt dem ligga i kallt vatten i några minuter och byt ut vattnet om det börjar bli varmt.

Klart!

Så steker du ägg i airfryern

Okej, vi vet, hela den här sidan handlar om att koka ägg, men du kan faktiskt steka ägg i airfryern också.

Förvärm airfryern till 190° celcius.

Smörj en mindre form med olja. Det behövs bara en liten mängd.

Knäck ett ägg i formen och krydda efter behov. Lite salt och peppar fungerar utmärkt.

Placera formen med ägget i airfryern. Tillaga i 3-5 minuter för en rinnig äggula eller några minuter till för en fast gula.

Klart!

Tänk på detta:

  1. Används ägg som är rumstempererade. Då får du ett jämnare och bättre resultat.
  2. Se till att äggen inte rör vid varandra. Luften måste kunna cirkulera runt dem.
  3. Använd endast airfryers som INTE har en roterande arm. Det måste finnas en korg.
  4. När du steker ägg i airfryern så kan du lägga till lite smör för en krispigare yta.

Koka ägg i micro

Ja, du kan koka ägg i din mikrovågsugn. Nej, du bör inte göra det. Men om du verkligen vill prova så gör du följande:

Du behöver en behållare för vattnet och äggen, samt en äggpickare eller nål för att trycka håll på äggen.

Koka ägg i ugn

Absolut kan du koka ägg i ugn om du vill. Perfekt om ugnen redan är varm från annan matlagning och du behöver tillaga många ägg samtidigt.

Vad är skillnaden på ett litet och ett stort ägg?

Skillnaden i storlek mellan ett litet och ett stort ägg beror på vikten på ägget. Generellt sett definieras ett litet ägg som väger mindre än 53 gram, medan ett stort ägg vanligtvis väger mellan 63-73 gram. Skillnaden i storlek kan också påverkas av rasen hos hönan som lade ägget.

Utöver storleken kan ägg också skilja sig åt i andra avseenden, till exempel i färg på skalet, smak och näringsinnehåll. En vanlig missuppfattning är att stora ägg har en högre näringsprofil än små ägg, men faktum är att näringsvärdet hos ägg är nästan detsamma oavsett storlek. Skillnaden ligger huvudsakligen i mängden protein och fett, där stora ägg vanligtvis innehåller något mer av båda än små ägg.

Frågor och svar om att koka ägg

Hur länge ska man koka ägg?

För ett medelstort ägg behövs 7 minuter för ett löskokt ägg, 9 minuter för mjukkort och 11 minuter för hårdkokt.

Ska man lägga äggen i kallt eller kokande vatten?

Bäst är att lägga äggen i sjudande vatten. Då är det lättast att kontrollera resultatet eftersom du inte behöver räkna in tiden det tar för vattnet att koka upp till rätt värme.

Koka ägg i kastrull eller med äggkokare?

Äggkokare är det enklaste och säkraste alternativet för bra resultat varje gång. Kastrull fungerar dock minst lika bra om du inte kokar ägg speciellt ofta.

Ska vattnet koka när jag kokar ägg?

Nej! Vattnet ska bara sjuda, annars riskerar du att äggen går sönder när du kokar dem.

Hur undviker jag att äggen blir överkokta?

Så fort koktiden är klar så lägger du äggen i kallt vatten. Helst med iskuber i vattnet för bästa effekt, men det är inte nödvändigt.