Ägg är en näringsrik matkälla som innehåller högkvalitativt protein, viktiga vitaminer och mineraler. De är dock också en källa till kalorier, vilket kan vara viktigt att vara medveten om för dem som övervakar sitt kaloriintag. Här kommer vi att undersöka kalorinivåerna i olika typer av ägg och ge tips och råd om vad du bör tänka på gällande kalorier i ägg.
Källa: USDA (United States Department of Agriculture)
Äggvitor vs äggulor
Ägg består av två huvudelar: äggvitan och äggulan. Äggulan innehåller majoriteten av kalorierna i ett ägg, tillsammans med mest fett och kolesterol. Men äggulan innehåller också de flesta av äggets näringsämnen. Å andra sidan, äggvitan har mycket mindre kalorier och huvudsakligen består av protein.
Rått ägg vs tillagat ägg
Kaloriinnehållet i ett ägg förändras inte mycket när det tillagas. Ett rått, stort ägg innehåller cirka 72 kalorier, medan ett kokt ägg av samma storlek innehåller cirka 68 kalorier. Skillnaden i kalorier kan bero på en liten mängd vattenförlust under kokningsprocessen, vilket kan koncentrera kalorierna något.
Det som verkligen kan påverka kaloriinnehållet i ägget är vad du lägger till det under tillagningen. Till exempel, om du steker ett ägg i smör eller olja, kommer det att lägga till extra kalorier från fettet. En tesked smör lägger till ungefär 34 kalorier, och en tesked olja lägger till cirka 40 kalorier. Så ett stekt ägg kan ha över 100 kalorier, beroende på hur mycket fett du använder.
På samma sätt, om du gör en omelett eller äggröra och lägger till ost, grädde, eller andra ingredienser, kommer det att öka kaloriinnehållet i äggrätten.
I allmänhet, om du försöker hålla koll på ditt kaloriintag, är det bäst att äta dina ägg kokta eller pocherade utan mycket extra fett eller andra högkaloriingredienser. Men kom ihåg att även om ägg innehåller kalorier, är de också mycket näringsrika, vilket gör dem till en värdefull del av en balanserad kost.