Tusenåriga ägg är en unik, kinesisk ingrediens i asiatiska maträtter. Trots att namnet antyder att det är ägg som är tusen år gamla så är det inte vad de är. De är betydligt nyare än så och du kan faktiskt göra dem själv hemma i köket. Här är allt du måste veta om tusenåriga ägg.

Vad är tusenåriga ägg?
Vad är egentligen tusenåriga ägg och varför kallas de just så? Ett annat namn för den här matingrediensen är "century eggs" och det är en kinesisk delikatess som i grunden är ägg från höna, anka eller vaktel.
Ett tusenårigt ägg heter just så på grund av sättet det tillagas. Mer specifikt hänvisar namnet till utseendet då resultatet faktiskt ser ut som om de vore mycket gamla.
Utseendemässigt så är tusenåriga ägg kanske inte de mest tilltalande. De är glansiga och svarta på utsidan. Äggvitan är mörk och delvis genomsinklig medan gulan är mörkt transparant med variation i fasthet från helt fast till flytande.
Ägget ser helt enkelt ut att vara ruttet och bortglömt.
En viktig notis: På engelska heter ingrediensen "century eggs" vilket betyder hundraåriga ägg. Men på svenska är alltså namnet "tusenåriga ägg" vilket så klart inte stämmer med den engelska översättningen.
Hur smakar tusenåriga ägg?
Smaken kan enklast beskrivas som salt, med en viss syrlighet och svagt ammoniakliknande. Det här är inte ett ägg du ställer fram till påsk eller på julen när alla är samlade runt matbordet.
Konsistensen är mer gelatin än något annat med ett fast (men sladdrigt) yttre och ett mjukt eller flytande inre.
Tusenåriga ägg smakar mycket mer än vanliga ägg som är kokt eller stekt. Det är normalt med en hint av ammoniak, men om du får ett ägg som har en stark doft så är det troligt vis dåligt och bör kastas.
Hur luktar ammoniak? Ammoniak har en stickande lukt som i det närmaste påminner av gamal urin. Du får känslan av kattlåda och att det brinner eller sticker i näsan. Har du någon gång stött på ammoniak vet du direkt nästa gång vad det är.
Recept på tusenåriga ägg
Du kan göra äggen själv om du har lite tålamod. Det är inte speciellt svårt, men det gäller att du följer receptet noga. Använd handskar när du handskas med ingredienserna.
Ingredienser
- 50 gram kaustiksoda
- 50 gram salt
- 1 liter vatten
- Ägg
- En plastbehållare med lock
Så gör du
- Mät upp 50 gram kaustiksoda och 50 gram salt
- Blanda båda ingredienserna i lådan
- Häll i vattnet så att kaustiksodan och saltet löses upp
- Lägg i så många ägg du vill göra
- Stäng locket
Du ska nu förvara lådan med äggen i rumstemperatur. Det tar ungefär tre veckor för äggen att bli klara. Se till att de inte står i direkt dagsljus.
När det har gått tre veckor öppnar du lådan och känner på äggen. Är utsidan fast och färgen är mörkt grön eller svart så är de redo.
Hur äter man tusenåriga ägg?
Det finns ett stort antal maträtter som använder tusenåriga ägg. Framför allt kan du göra soppa och sallad, men det går även att äta äggen precis som de är utan tillbehör.
Skölj av äggen innan du hanterar eller äter dem. Skär ägget i tunna skivor och servera dem omedelbart. Om det är en lättflytande insida bör du skära av toppen precis som med vanliga ägg istället.
Har du äggen i en maträtt, som sallad eller soppa, ska de vara hela istället.
Var köper man tusenåriga ägg?
Om du inte vill göra äggen själv finns de att köpa i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker.