Koka ägg i ångugn

Koka ägg i ångugn Koka ägg Skala ägg Äggkokare Hälsofördelar Ekologiska ägg FAQ om ägg

Att koka ägg i ångugn är kanske inte det vanligaste sättet, men det är fullt möjligt. Du kan faktiskt göra perfekt kokta ägg i din ångugn. Det bara lite längre tid, beroende på hur krämig insida du vill ha. Här går vi igenom allt som du behöver veta för att äggan ska blir helt rätt för just dig.

Fördelen med ägg i ångugn

En av fördelarna är att ångan gör att ägget får en jämn temperatur rakt igenom. Det gör att konsistensen blir perfekt på både äggvitan och äggulan.

Nackdelen med ägg i ångugn

Det finns så klart en uppenbar nackdel med att använda en ångugn till att koka ägg. Det är lite mer omständigt och kräver mer energi än en vanlig äggkokare.

Så lång tid ska äggen vara i ångugnen

Löskokt

  • Sätt ugnen på 90 grader ånga
  • Tillaga äggen i ångugnen i 4 min
  • Lägg äggen i kallt vatten några minuter

Krämig insida

  • Sätt ugnen på 65 grader ånga
  • Tillaga äggen i ångugn i 45 min
  • Lägg äggen i kallt vatten några minuter

Hårdkokt

  • Sätt ugnen på 90 grader ånga
  • Tillaga äggen i ångugnen i 9 min
  • Lägg äggen i kallt vatten några minuter

Fördelen med att tillaga mat i ångugn

Det finns flera fördelar med att tillaga mat i en ångugn. Den främsta är kanske att ången bevarar näringsämnen mycket bättre än traditionell tillagning i ugn. Visste du att ungefär hälften av alla näringsämning i grönsaker försvinner när du kokar dem? Använder du ånga så behålls merparten av näringen så att du kan ta del av dem.

Ånga fungerar till många olika typer av mat, även bakning. Framför allt används ånga när man tillagar fisk, ris och grönsaker.

För uppvärmning av exempelvis rester så ska du aldrig använda hundra procent ånga. Då är det bättre att använda 50 procent ånga och 50 procent varmluft. Ska du tillaga kött eller kyckling rekommenderas 25 procent ånga och 75 procent varmluft.